СУСПІЛЬНО-ІСТОРИЧНІ ТА ГНОСЕОЛОГІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ТРАКТУВАННЯ ОСВІТОЛОГІЇ - Рябенко, Валерій (ОСВІТОЛОГІЯ, 2015)
Статтю присвячено аналізові глибинних суспільно-історичних і гносеологічних чинників, визначен- ня яких дозволяє пояснити як появу нового наукового напряму дослідження освіти – освітології, – так і її міждисциплінарний та полідисциплінарний характер. Автор висуває гіпотезу, що основоположним суспільно- історичним чинником формування, подальшої еволюції і структури освітології є розвиток суспільного виробництва, вищою та найбільш універсальною формою якого є виробництво людини і найважливіша його скла- дова – освітньо-навчальне виробництво неорганічного тіла людини. Головними гносеологічними передумовами тлумачення суті і структури освітології є особливості відображення цих суспільно-історичних чинників у категоріальному ряді способу виробництва та послідовний рух наукового пізнання природи освіти від поверх- невих освітньо-технологічних до більш глибоких, прихованих і неочевидних її визначень – політекономічних, організаційно-комунікаційних, соціальних, світоглядних.