НЕОБХІДНІСТЬ КОНСТРУКТИВНИХ ЗМІН В ОСВІТІ – ІДЕЯ ОСОБИСТІСНОГО СПІЛКУВАННЯ - Суходольска, Йолянта (ОСВІТОЛОГІЯ, 2022)
Сучасна система освіти повинна бути спрямованою на підготовку молодих людей до мінливих реалій. Потрібно не тільки заохочувати та стимулювати зміни, а й прогнозувати і випереджати їх. Принцип такого виховання має відношення до припущень критично-творчої освіти, які полягають у визнанні бажання людини прийняти демократичні стандарти та принципи соціального діалогу і сприяти їх утвердженню в галузі освіти. І хоча нині відбувається активне просування означених концепцій у вихованні та навчанні, що відображається у прагненні досягнути невимушеного розвитку особистості, поваги до суб’єктивних потреб і устремлінь учнів, проте вони все ще випереджають сучасні реалії і наявні освітні стандарти. Причиною цього є об’єктивна інерція освітнього простору, яка сама по собі є предметом перевірки на основі нечітко визначених оціночних критеріїв, а також недбалість в області діагностики та виявлення поточних потреб реформування такої системи освіти. Це, також, стосується і професійних програм підготовки вчителів, особливо в області формування і розвитку соціальної компетенції, діагностики, профілактики та допомоги, спрямованих на подолання соціальних та екологічних загроз. У цьому процесі, роль учителя є вирішальною, адже, будучи чутливим до потреб інших і готовим до активного діалогічного спілкування, він стає ключовою фігурою в процесі дорослішання молодих людей.