ЛІБЕРАЛІЗАЦІЯ СУЧАСНОЇ УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ ОСВІТИ - Кузьменко, Ольга (ОСВІТОЛОГІЯ, 2022)
Проаналізовано зміну пріоритетів діяльності сучасних університетів під впливом глобалізації, яка призвела до лібералізації вищої освіти; осмислено кризу сучасного університету, яка зумовлена втратою ним традиційної орієнтації на державу та гумбольдтівських ідеалів; наголошено на новій регіональній ролі університетів і необхідності перетворення їх на центри створення та трансферу інновацій.