ЧИ ПОТРІБНО ГЛИБШЕ ДОСЛІДЖУВАТИ ПРОБЛЕМУ ПСИХІЧНОГО ВИСНАЖЕННЯ ВЧИТЕЛІВ? - Ющак, Криштоф (ОСВІТОЛОГІЯ, 2022)
Професія вчителя – це одна із тих професій, в якій, для того, щоб досягти успіху, крім знань, також потрібний тісний емоційний контакт з людьми. Відповідно до джерел, в яких розглядалося дане питання, люди, які працюють у цій сфері, особливо схильні до синдрому психічного виснаження. Оскільки незаперечним фактом є те, що результати виснаження учителів стосуються не лише самих учителів, але й впливають на людей, з якими вони взаємодіють завдяки їхній роботі, проблема психічного виснаження постає, як надзвичайно важлива проблема. Професійне виснаження все більше й більше спостерігається серед працівників сучасних шкіл. За останні роки з’явилось багато публікацій, в яких чітко вказується на наявність цієї проблеми серед польських учителів. Ця ситуація тривожить, оскільки синдром професійного виснаження несе негативний вплив не лише на самого учителя, але й на людей, з якими він знаходиться у контакті на роботі та у особистому житті. Тому, аналіз цього багатогранного явища, якому присвячене дане дослідження, є цілком обґрунтованим.