ОСВІТОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВІДЕОІГРОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Горбань, Олександр (ОСВІТОЛОГІЯ, 2023)
У статті на основі освітологічних ідей про комплексний, інтегрований характер системи освіти запропоноване авторське бачення місця і ролі відеоігор як важливого елемента навчального процесу, що впливає на формування сучасного освітнього середовища. Відзначається, що відеогра як вид ігрової діяльності є складним соціально-кібернетичним феноменом, специфічним явищем в сучасному житті суспільства, який потребує глибоких наукових досліджень з метою з’ясування його методичного потенціалу в системі освіти. Унікальність відеоігор полягає в тому, що вони здатні забезпечити формування особливого віртуального простору, створити особливу спільноту учасників, розширюють вербальні та невербальні способи комунікації, тобто відеогра стає частиною сучасної культури людей, вона впливає на соціалізацію індивіда, формує специфічний світогляд, закладає підвалини певних ціннісних орієнтацій учасників гри. Підкреслюється, що в сучасних умовах, особливо на платформах онлайн-навчання, великого значення набуває застосування в освітньому процесі відеоігрових методик як таких, що дозволяють значно ефективніше, без будь-якого зовнішнього примусу, засвоювати нові знання, здобувати вміння та навички. Розглянуті інноваційні способи формування творчості, інтерактивності, мотиваційної активності в здобувачів освіти під час навчання засобами відеогри. Наводяться приклади застосування жанрових відеоігор у навчанні, що дозволяє значно підвищити мотивацію, формує навички співпраці, творчості, змагальності, взаємодопомоги в учасників освітнього процесу.