ГОТОВНІСТЬ КЕРІВНИКІВ ШКІЛ М. КИЄВА ДО ЗМІН В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Линьов, Костянтин; Мерзлякова , Олена; Сабол, Діана (ОСВІТОЛОГІЯ, 2023)
Стаття є продовженням роботи науковців кафедри освітнього лідерства Київського університету імені Бориса Грінченка щодо вивчення стану особистісної готовності до змін та особливостей мотиваційної сфери в професійній діяльності керівників столичних шкіл. Під час дії воєнного стану автори провели повторні опитування респондентів з метою порівняти отримані результати за три роки та відслідкувати динаміку змін. Для цього були використані методики: «Особистісна готовність до змін» (A. Rolnic, S. Heather, M. Gold, C. Hull); «Мотивація професійної діяльності» (К. Замфір у модифікації А. Реана); «Шкала самоефективності» (Р. Шварцер, М. Єрусалем), а також респондентам були поставлені декілька запитань щодо ставлення до інновацій, сформульованих авторами дослідження в контексті теорії дифузії інновацій Е. Роджерса. За результатами проведених досліджень можемо констатувати, що тенденції, виявлені нами у 2021 р., зберігаються і у 2022 та у 2023 рр. Керівники шкіл мають стійку особистісну «психологічну конструкцію», що базується на їх винахідливості, пристрасності, впевненості у власних силах. Виявлений низький рівень у респондентів таких діагностичних складників, як толерантності до невизначеності; адаптивності; сміливості; оптимізму дає підстави для занепокоєння в майбутньому розвиткові закладів освіти м. Києва в умовах післявоєнної відбудови країни. Внутрішня мотивація до професійної діяльності керівників шкіл превалює над зовнішньою мотивацією.