РОЛЬ ТА МІСЦЕ ПИСЬМОВИХ ЗАВДАНЬ У ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В УНІВЕРСИТЕТІ - Дурдас, Алла (ОСВІТОЛОГІЯ, 2023)
У статті розкрито значення розвитку навичок письма іноземними мовами в майбутніх фахівців на заняттях з іноземної мови в університеті. Розкрито поняття письма та інструменти й можливості для його розвитку. Зауважено, що складовими успіху оволодіння навичками письма та побудови письмової комунікації є словниковий запас, граматика та досвід. Констатовано зв’язок між оволодінням навичками письма та якістю викладання іноземної мови. Висвітлено питання реалізації тексту в кількох мовних пластах: орфографії, граматиці та дискурсі; характер тексту контролюється контекстом, який включає соціальну мету, конкретну аудиторію, модальність тощо. Зазначено, що письмо є рекурсивним процесом, який включає в себе когнітивні процеси: планування, підготовку, власне написання тексту, моніторинг виконання завдання та оцінювання. У статті йдеться про те, що перед виконанням письмового завдання викладач повинен ознайомити студентів з особливостями письма відповідною іноземною мовою; викладачеві варто показати студентам кілька стилів письма або приклади письма задля ознайомлення з моделями та формами письма. Підкреслено, що письмо є одним із засобів подолання психологічного бар’єру в процесі оволодіння іноземною мовою, а письмові завдання з іноземної мови мають на меті активувати робочу пам’ять студентів і надати простір для мислення та генерування змісту. У статті запропоновано приклади завдань для розвитку навичок письма на заняттях з іноземної мови: завдання, пов’язані з особистим і реальним життєвим досвідом, завдання на виконання опису, завдання, пов’язане з одним словом, завдання на вживання поданих слів і похідних від них тощо. Акцентовано на ролі та значенні креативного письма як ефективного методу розвитку навичок письма, заохочення студентів до цього виду мовної діяльності, розвитку словникового запасу, граматики, уяви. Зауважено роль та місце оцінювання в процесі виконання письмових завдань.