МОТИВАЦІЙНО-ЦІННІСНІ ОСНОВИ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ ШКОЛЯРІВ ТА ПІДЛІТКІВ: ФІЛОСОФСЬКІ АСПЕКТИ ОСВІТНІХ СТРАТЕГІЙ - Горохолінська, Ірина (ОСВІТОЛОГІЯ, 2024)
Авторка статті аналізує комплекс світоглядно-аксіологічних підходів, що актуалізують питання рухової активності та здорового способу життя як невід’ємної, вкоріненої в ціннісні структури особистості компоненти цілісного психоемоційного й особистісного становлення людини, а також свідчення її відповідального ставлення до Життя. Через конкретику вчень та практик відомих філософів, релігійних лідерів та їхніх послідовників, демонструється взаємозв’язок настанов на рухову активність та здоровий спосіб життя із програмами духовно-морального формування особистості. Логіко-історичний підхід до витлумачення основних концептів, який використовує авторка, дозволяє також здійснювати екстраполяції аналізованих проблем на сучасну ситуацію, що характеризується прицільною увагою фахівців різних сфер до питань рухової активності. Йдеться передусім про віднаходження шляхів її мотивації, передусім у дітей, юнаків і юначок – молодого покоління. Саме ця категорія найбільше потерпає від наслідків, привнесених свого часу обмеженнями через пандемію коронавірусу. Актуальним це видається і в контексті потреби формування додаткових механізмів реабілітації та відволікання від постійності стресу, що є неодмінним фактором життя в умовах війни. Звички рухової активності й усвідомлений підхід до власного способу життя тут є вагомим чинником. Продемонстровано, що у філософських та релігійних традиціях доволі яскраво представлено аксіологічну позитивну цінність рухової активності та підкреслено важливість її формування в цілісній стратегії самовиховання та самостановлення особистості, що прагне до гармонійного розвитку. Авторка вказує на можливі шляхи мотивації такої активності в молоді з огляду на аналізовані релігійно-філософські концепти та вчення. Стаття підготовлена в контексті виконання основних дослідницьких завдань проєкту «Активна нація: сучасна модель підвищення рівня рухової активності школярів як стратегічний елемент обороноздатності держави», № державної реєстрації: 0124U000877.