ФЕНОМЕН КІБЕРБУЛІНГУ СЕРЕД ПІДЛІТКІВ - Клос, Сільвія (ОСВІТОЛОГІЯ, 2024)
Метою статті є дослідити феномен кібербулінгу серед підлітків. Це явище визначається як поведінка, яка завдає емоційної шкоди, здійснюється за допомогою електронних засобів або як переслідування, тортури в Інтернеті. Феномен кібернасильства охоплює широкий спектр, його типи включають кіберпереслідування, доксинг, сваттинг, сексуальні домагання та порнографію з метою помсти, а також наклеп, насильство з боку однолітків, залякування та підбурювання до самогубства. У рамках кількісної стратегії було проведено дослідження, в якому взяли участь 70 осіб віком від 12 до 21 року. У дослідженні використовувалась методика анкетування. Результати дослідження свідчать, що молоді люди особисто стикалися з явищем кібербулінгу найчастіше у віці від 13 до 15 років. Дослідження показує, що 97,1% респондентів особисто стикалися з явищем кібербулінгу. Цей результат дивує, тому що це молоді люди, які тільки починають своє життя, і в такому юному віці вони зіткнулися з кібербулінгом. Респондентів, які стикалися з кібербулінгом, просили вказати вид насильства, найпоширенішими відповідями були: образа, шантаж, залякування, расизм. Коли справа доходить до реагування на кібербулінг, найпоширенішою відповіддю було повідомити батьків і викликати поліцію. З цього можна зробити висновок, що молоді люди звертаються за допомогою до людей, яким найбільше довіряють і на яких можуть покластися.Шляхом боротьби з кіберагресією та кібербулінгом є співпраця батьків та школи, а також учнівської спільноти, поліції та інших суб’єктів. Щоб запобігти та мінімізувати випадки кібербулінгу, необхідна співпраця та підтримка жертв.