МІЖКУЛЬТУРНА ОСВІТА ПЕРЕД ВИКЛИКАМИ СУЧАСНОСТІ: ВІД АДАПТАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ ДО ФОРМАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ - Огродська-Мазур, Ева (ОСВІТОЛОГІЯ, 2025)
У дослідженні – в контексті суспільно-культурних і цивілізаційних змін – звернено увагу на окремі проблеми сучасності: глобалізацію та культурну гомогенізацію, міграційну та біженську кризу, зростання ксенофобських, націоналістичних і радикальних настроїв, розвиток нових комунікаційних технологій і дезінформації як джерел культурних напружень. Характеристика вибраних категорій понять ґрунтується на методі аналізу наявних даних (desk research), який передбачає збирання, аналіз і інтерпретацію інформації з уже існуючих джерел, а також формулювання на їх основі висновків щодо досліджуваної проблеми. Процес збирання даних включав категоризацію джерел, пошук доступних матеріалів/документів у кожній категорії, а також огляд і оцінку зібраних даних з огляду на їхню придатність і якість. Авторка формулює тезу, що у визначенні напряму розвитку сучасних суспільств бракує посилання на аксіонормативний рівень. Необхідною цінністю стає відкритість культур і потреба в реалізації міжкультурної освіти, яка може стати шансом на створення демократичної системи освіти, заснованої на іншій аксіології та соціальній політиці, що враховує потреби й очікування окремих осіб і груп. У такому розумінні сучасна міжкультурна освіта, розглянута як процес і як позиція, повинна становити цілісний підхід до навчання й виховання, запроваджуваний і реалізований на всіх етапах освітнього процесу. Вона не може бути лише доповненням традиційної освіти як адаптаційна стратегія; натомість має бути (або ставати) формаційним процесом, який формує ставлення, цінності та компетентності, що дозволяють окремим особам і групам ефективно функціонувати в дедалі складнішій і культурно різноманітній реальності.