ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА – СИСТЕМНА ІНКЛЮЗІЯ ЧИ БЕЗПЕЧНА ІЛЮЗІЯ? - Каміньська, Малгожата (ОСВІТОЛОГІЯ, 2025)
Перший принцип Європейського стовпа соціальних прав, проголошеного Європейським парламентом, Радою та Європейською комісією у 2017 р., стверджує, що кожна людина має право на інклюзивну освіту, що характеризується якісним навчанням і навчанням упродовж усього життя, з метою підтримки та набуття навичок, які дозволяють повноцінно брати участь у суспільному житті та ефективно реагувати на зміни на ринку праці. Концепція інклюзивної освіти присутня у багатьох стратегічних документах та національних актах Європейського Союзу. Її визнають важливим чинником формування інклюзивного суспільства. Однак трактування цього поняття у соціальній та освітній практиці все ще є неточним і не відображає повною мірою складності цього явища. Це призводить до численних непорозумінь і викривлень у реальній шкільній практиці. У цій статті здійснено спробу оглянути різні підходи до розуміння інклюзивної освіти, порівняти близькі, але не тотожні категорії та окреслити її основні визначальні риси. На основі доступних результатів досліджень і власних спостережень проаналізовано ефективність упровадження цієї моделі в сучасне освітнє та виховне середовище.