МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Ілійчук, Любомира (ОСВІТОЛОГІЯ, 2025)
Стаття репрезентує результати теоретичного аналізу методологічних засад підготовки педагогічних кадрів та окреслює ключові методологічні підходи до забезпечення якості професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів. У науковому пошуку використано комплекс методів (аналіз, синтез, систематизація, контент-аналіз, експертна інтерпретація), що забезпечили цілісність і достовірність результатів та дали змогу виявити концептуальні орієнтири й методологічні підходи до забезпечення якості професійної підготовки майбутніх фахівців. Результати аналізу дали можливість виокремити групу універсальних методологічних підходів (системний, компетентнісний, діяльнісний, особистісно орієнтований, аксіологічний, культурологічний), які формують концептуальне підґрунтя більшості сучасних наукових розвідок і забезпечують цілісність професійної підготовки. Поряд із цим встановлено значущу роль специфічних підходів (синергетичного, акмеологічного, середовищного, ресурсного, технологічного, інформаційного тощо), які забезпечують глибше осмислення окремих аспектів педагогічної діяльності з урахуванням цілей і завдань конкретних досліджень. Здійснено аналітичне виокремлення комплексу методологічних підходів – системного, компетентнісного, аксіологічного, особистісно орієнтованого, діяльнісного, синергетичного, акмеологічного, середовищного та контекстного, які формують основу забезпечення якості професійної підготовки педагогічних кадрів. Зроблено висновок, що інтеграція універсальних і специфічних підходів створює багаторівневу систему методологічного забезпечення якості професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів, здатну адаптуватися до викликів сучасної педагогічної науки та освітньої практики.