ХРИСТИЯНСЬКА ОСВІТА В ГАЛИЧИНІ КРІЗЬ ПРИЗМУ ДІЯЛЬНОСТІ ТЕОДОРА ЦЕКЛЕРА - Клоновський, Юрій (ОСВІТОЛОГІЯ, 2025)
У статті висвітлено постать Теодора Цеклера (1867–1949) як організатора та педагога протестантського шкільництва в Галичині наприкінці ХІХ – у першій половині ХХ ст. Метою дослідження є історико-педагогічне осмислення внеску Цеклера в розвиток християнської освіти, виявлення основних засад його педагогічної концепції та аналіз діяльності євангельських освітніх закладів у Станиславові. У процесі роботи застосовано якісні та кількісні методи: історико-педагогічний, біографічний, порівняльно-історичний, герменевтичний аналіз текстів, а також елементи статистичного опрацювання архівних матеріалів. У результаті дослідження встановлено, що педагогічна концепція Цеклера ґрунтувалася на єдності віри, розуму й морального обов’язку, на принципі виховання через працю та служіння ближньому. Запроваджена ним освітня модель поєднувала гуманістичні й духовно-етичні цінності, сприяючи формуванню цілісної особистості, здатної до самодисципліни, відповідальності та громадянської активності. Виявлено, що євангельська гімназія в Станиславові виконувала функції не лише навчального закладу, а й культурно-просвітницького осередку, який інтегрував у собі міжконфесійні й міжетнічні впливи. Зроблено висновок, що педагогічна спадщина Теодора Цеклера є важливою складовою розвитку християнського гуманізму в освіті Галичини і зберігає актуальність у контексті сучасних пошуків духовно-ціннісних орієнтирів української школи.