ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ЕКОНОМІСТІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Гошко, Роман; Осадчий, Вячеслав (ОСВІТОЛОГІЯ, 2025)
Автори статті підкреслюють важливість розвитку підприємницької компетентності майбутніх економістів, акцентуючи на використанні у цьому процесі штучного інтелекту (ШІ), який наразі є сучасною технологією для трансформації освіти, зокрема економічної. Аналізуючи іноземні та українські публікації, в яких досліджувалося використання ШІ у професійній підготовці студентів економічних спеціальностей, автори зазначають, що це питання недостатньо вивчено українськими та іноземними науковцями, що актуалізує представлене дослідження. Методологія дослідження передбачала пошук наукових публікацій у наукометричних базах Scopus, ERIC та Web of Science та подальший аналіз відібраних публікацій, що дозволило авторам виявити низку ключових тенденцій, підходів. Зокрема акцентуємо, що використання таких технологій ШІ, як машинне навчання, обробка природної мови, експертні системи, машинний зір, великі мовні моделі, великі дані та ШІ-чати є ефективними для розвитку підприємницької компетентності. Інтеграція ШІ в підприємницьку освіту підвищує цифрову компетентність, впевненість студентів у власних здібностях, сприяє розвитку інноваційного мислення, технічних навичок, творчого мислення, когнітивної залученості та мультикультурної комунікації, а також підвищує мотивацію та практичну готовність студентів до створення власних цифрових проєктів. Все це відбувається завдяки чіткій стратегії та етичному використанню ШІ для підвищення якості економічної освіти.