ЦИФРОВІЗАЦІЯ У ПРОЦЕСІ ВИКЛАДАННЯ ФІЛОСОФСЬКИХ ДИСЦИПЛІН - Горбань, Олександр; Вінтонів-Бахарєва, Світлана (ОСВІТОЛОГІЯ, 2025)
Стаття присвячена філософському аналізу трансформацій, що відбуваються у сфері викладання філософських дисциплін в умовах цифровізації вищої освіти. Автори досліджують вплив новітніх технологій, зокрема генеративних штучних інтелектуальних систем, на когнітивно-комунікативні практики та освітні траєкторії. Особливу увагу приділено зміні природи філософського діалогу, переосмисленню ролі викладача, складнощам оцінювання рефлексії та критичного мислення в цифровому середовищі. Водночас аналізуються позитивні аспекти цифрової епохи, як-от інноваційність форм викладання, доступність знання, нові формати занурення у філософське мислення через імерсивні технології. Автори наголошують на необхідності збереження специфіки філософського знання, яке не піддається повній алгоритмізації чи уніфікації. У статті також порушуються епістемологічні, методологічні та онтологічні виклики диджиталізації, що вимагають міждисциплінарного осмислення. Наголошено, що технологічні рішення в системі вищої освіті неможливо розглядати осторонь від гуманістичних цінностей та формування цілісної особистості. Акцентовано на зміні ролі всіх учасників освітнього процесу в цифровому освітньому середовищі. Слід також зазначити, що розуміння технічних і евристичних можливостей цифрових інструментів, які стають доступними за сучасної доби, є завданням всіх учасників освітнього процесу. Окреслено перспективи подальших досліджень у контексті адаптації освітнього процесу до нових технологічних умов з урахуванням гуманітарних вимірів.