ПІДПРИЄМНИЦЬКІ УНІВЕРСИТЕТИ ЄВРОПИ: АНАЛІЗ ІНСТИТУЦІЙНОЇ ПІДТРИМКИ СТУДЕНТСЬКОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Червона, Леся; Бульвінська, Оксана (ОСВІТОЛОГІЯ, 2025)
Стаття присвячена аналізу інституційного середовища європейських підприємницьких університетів, акредитованих The Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities для підтримки студентського підприємництва. Дослідження базується на критеріях, запропонованих The Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities, та академічних підходах, які включають стратегічну орієнтацію на підприємництво, інфраструктуру підтримки, інноваційні педагогічні методи, соціальну відповідальність та формування підприємницької культури. Для аналізу обрано три університети: La Salle Ramon Llull University (Іспанія), Gdańsk University of Technology (Польща) та University of Turku (Фінляндія), які представляють різні регіони Європи та моделі підприємницької трансформації. Методологія дослідження передбачає аналіз інформації з офіційних вебсайтів університетів за п’ятьма ключовими критеріями: стратегічна спрямованість, інфраструктура, педагогічні підходи, підтримка інновацій та соціально-економічний вплив. Результати показали, що ці університети інтегрують підприємництво у власні місію, цінності та стратегію, створюють спеціалізовані підрозділи для підтримки підприємницької спрямованості, впроваджують міждисциплінарні програми та проєктне навчання, а також співпрацюють з бізнесом і місцевими громадами для комерціалізації знань та регіонального розвитку. Дослідження підкреслює важливість міждисциплінарного підходу, менторських програм та інноваційних екосистем для розвитку студентського підприємництва. Для України ці практики є важливим орієнтиром для модернізації вищої освіти, що сприятиме інноваційному розвитку та повоєнному відновленню.