ЄВРОПЕЙСЬКЕ ЗАКОНОДАВСТВО У СФЕРІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ТА ЙОГО ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ В НІМЕЦЬКІЙ ОСВІТНІЙ СИСТЕМІ - Гончарук, Марина (ОСВІТОЛОГІЯ, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз європейського законодавства у сфері дошкільної освіти та особливостей його імплементації у федеративній системі освіти Німеччини. Проаналізовано ключові стратегічні документи ЄС, зокрема програми ET 2010, ET 2020 та ET 2030, Рекомендацію Ради від 22 травня 2019 р. щодо високоякісних систем раннього дитинства, а також механізми їх фінансової підтримки через Європейський соціальний фонд плюс та програму Erasmus+. Особливу увагу приділено німецькому досвіду багаторівневої імплементації європейських стандартів через федеральне законодавство (SGB VIII, KiTa-Qualitätsgesetz) та регіональні освітні програми 16 федеративних земель. Розкрито адаптацію європейських компетентностей в освітніх планах земель, проаналізовано інноваційні педагогічні концепції (ситуаційний підхід, «Відкритий дитячий садок»). Досліджено кількісні показники відповідності німецької системи європейським стандартам: 94% охоплення дітей, співвідношення педагог-дитина 1:7,5, професіоналізація 89% персоналу. Результати демонструють ефективність децентралізованої моделі імплементації, що поєднує рамкові принципи з регіональною автономією. Визначено ключові фактори успішності: багаторівневе регулювання, стабільне фінансування та професіоналізація кадрів. У контексті євроінтеграційних намірів України німецький досвід надає цінні орієнтири для розвитку національної системи дошкільної освіти. Дослідження базується на аналізі нормативно-правових документів, статистичних даних Eurydice та OECD, наукових праць німецьких дослідників. Стаття має значення для розуміння механізмів європейської освітньої інтеграції та розроблення стратегій модернізації національних систем дошкільної освіти.