ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК УЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНОЇ ОСВІТИ І ТЕХНОЛОГІЙ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Наумова, Вікторія (ОСВІТОЛОГІЯ, 2025)
У статті пропоновано аналіз зарубіжного досвіду практик професійного розвитку вчителів природничо-математичної освіти і технологій з акцентом на його потенційну адаптацію до української системи післядипломної педагогічної освіти в умовах воєнного стану. Підкреслено необхідність формування в педагогів компетентностей для ефективного використання інноваційних освітніх технологій, інтеграції дослідницьких методів та розвитку рефлексивної педагогічної практики. Методологія статті передбачає систематичний, критичний та компаративістський аналіз результатів останніх зарубіжних емпіричних досліджень, що дозволяє окреслити сучасні тенденції професійного розвитку педагогів і визначити перспективи їх імплементації в Україні. Наголошено, що в зарубіжних дослідженнях науковці пропонують використовувати технологічно орієнтовані програми підвищення кваліфікації, які сприяють розвитку цифрової компетентності, педагогічної самосвідомості, навичок критичного мислення та рефлексії вчителів. Особлива увага приділяється використанню віртуальних симуляцій, цифрових освітніх платформ і інструментів для зворотного зв’язку, що дозволяють педагогам моделювати реальні ситуації навчання без ризику помилки. Акцентовано, що сучасні напрями професійного розвитку педагогів орієнтовані на інтеграцію технологічних рішень, які забезпечують персоналізацію професійного зростання вчителів. З’ясовано, що інтеграція зарубіжних практик у післядипломну педагогічну освіту в Україні сприятиме формуванню компетентного, рефлексивного та інноваційно налаштованого вчителя, здатного адаптуватися до цифрових викликів та забезпечувати якість освіти в умовах воєнного та післявоєнного відновлення. Установлено, що зміст професійного розвитку вчителів природничо-математичної освіти і технологій має бути зорієнтований на інтеграцію сучасних цифрових інструментів, розвиток педагогічної та дослідницької компетентності, формування рефлексивних навичок і здатності адаптувати інноваційні методики до умов сучасного навчального середовища.