УМОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОЇ ПОЛІТИКИ В ПОЛІКУЛЬТУРНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Шафранська-Гайдзіца, Анна (ОСВІТОЛОГІЯ, 2016)
Політика є концепцією, яка постійно перебуває в розгляді науки. Політика описується як мистецтво управління і узгодження інтересів різних соціальних груп і в той же час розглядається як свого роду стратегія гри, яка є основою перемоги та поразки. Важливо розуміти, що жодна політична система, навіть зовсім демократична, не забезпечує все для всіх людей. Реалізовуючи певні політичні дії, завжди надається перевага одним інтересам над іншими. Важливим елементом політики є її аксіологічна складова, пов’язана зі створенням конкретних ідей, ідеологій і політичних доктрин, які визначають погляд на світ з певної точки зору. Функціонування політичної влади часто провокує конфлікти, які виникають у зв’язку з необхідністю захисту власної гідності, вірування, системи переконань тощо. Освітня політика грунтується на адекватному знанні щодо реалізації мистецтва управління освітою, що уможливлює врахування інтересів різних соціальних груп. Особливої уваги потребують механізми реалізації освітньої політики в полікультурному середовищі.