ВІДЧУТТЯ ІДЕНТИЧНОСТІ ПОЛЯКІВ В ЕМІГРАЦІЇ - Грабовська, Барбара (ОСВІТОЛОГІЯ, 2016)
Еміграція не усуває відчуття ідентичності, тобто відчуття особистісної тотожності та історичної безперервності особистості. Поляки в еміграції продовжують сприймати себе як членів Європейського співтовариства. Вони не бояться визнати своє походження, навіть якщо іноді в середовищі, в якому вони живуть, існують негативні стереотипии щодо представників польської національності. Звичайно є винятки, коли емігранти вважають за краще не афішувати своє походження, проте поляки завжди пишаються тим, хто вони є. Сучасні умови життя нівелюють деякі ціннісні орієнтири, що формують відчуття ідентичності людей, які довгий час перебувають в еміграціїі. Проблема відчуття національної ідентичності в постмодерному світі, де можна легко втратити ідентичність слова, є реальною проблемою для освіти XXI століття. Полікультурна та міжкультурна освіта покликана навчати молодих людей як розвивати глобальну обізнаність і використовувати переваги життя в полікультурному суспільстві.