ЕКСПЕРТИЗА В ОСВІТІ: ОСОБЛИВОСТІ, ФУНКЦІЇ, ТИПИ - Пономаренко, Наталія (ОСВІТОЛОГІЯ, 2015)
В статті розглядаються різні підходи до визначення сутності понять «експертиза» та «експертиза в галузі освіти або педагогічна експертиза». Визначено, що педагогічну експертизу розглядають як систему досліджень або комплекс науково-дослідних чи аналітичних процедур, спрямованих на поліпшення якості змісту освіти, підвищення професійної компетентності педагогічного колективу, а також підготовки й прийняття компетентного управлінського рішення. З’ясовано відмінності між поняттями «експертиза», «моніторинг», «діагностика», «аудит», «інспектування». Виокремлено найбільш важливі функції експертизи в галузі освіти та її основні типи.