ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНОЇ ОСВІТИ ПОЛЬЩІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНИ ХХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ - Філатов, Андрій (ОСВІТОЛОГІЯ, 2021)
Стаття презентує обґрунтування особливостей становлення і розвитку корпоративної освіти Польщі у другій половині ХХ – початку ХХІ століття. З’ясовано визначення дефініції «корпоративна освіта» в контексті освіти дорослих. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення корпоративної освіти у Польщі. Встановлено такі особливості становлення та розвитку корпоративної освіти у Польщі другої половини ХХ – початку ХХІ століття як: прослідковується централізація управління закладів освіти та ідеологічна заангажованість змісту навчання; відбувається відхід від адміністративно-командного методу в управлінні закладами формальної освіти, розповсюджується децентралізація освіти, закладаються підвалини демократизації корпоративної освіти у Польщі; виникає нормативна база щодо широкої автономії закладів неформальної корпоративної освіти, проходить адаптація нормативно-правових основ освітньої галузі до норм Європейського Союзу, корпоративна освіта Польщі стає орієнтованою на європейські освітні норми та професійні стандарти.