ІНВЕСТИЦІЇ В ОСВІТУ ТА ПИТАННЯ ЗАПОРУКИ ЇЇ ЯКОСТІ: ОСВІТОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Мельниченко, Ольга (ОСВІТОЛОГІЯ, 2023)
Стаття присвячена одному з важливих складників освітології – економіці освіти, що вивчає попит на освіту, її фінансування та забезпечення; а також проблемі економічної ефективності інвестицій у людину та в розвиток людського капіталу. У статті проаналізовано обсяг бюджетних інвестицій в освіту, зокрема вищу, в країнах Європейського Союзу у порівнянні з Україною. Стратегія розвитку Європейського Союзу передбачає пріоритетність фінансування освіти, оскільки саме освіта, зокрема вища, забезпечує інноваційний розвиток держави, високий ступінь соціокультурного поступу, розвиток людського капіталу. Акцентовано взаємозв’язок між обсягом інвестицій в освіту та її якістю. Проте наголошено, що на досягнення високої якості освіти впливають не лише обсяг фінансових інвестицій, а й політичні, соціальні, економічні, аксіологічні реалії життя країни. У статті проаналізовано великий обсяг статистичних даних щодо фінансування освіти в Європі та Україні, виявлено загальні тенденції цього процесу та відмінності. Визначено певні диспропорції у фінансуванні вищої освіти в Україні, що впливають на кінцевий результат та на якість освіти: неврахування демографічних, економічних чинників, що призвели до суттєвого навантаження на економіку України і невідповідності якості вищої освіти, що надається, потребам громадян, суспільства, країни. Наголошено на необхідності оптимізації мережі закладів вищої освіти в Україні і розподілу видатків державного бюджету між ними з врахуванням результатів освітньої діяльності.