ТЕНДЕНЦІЇ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ТРАВМА-ІНФОРМОВАНОГО НАВЧАННЯ: ДОСВІД РОЗВИНЕНИХ КРАЇН - Головатенко, Тетяна (ОСВІТОЛОГІЯ, 2023)
Стаття присвячена компаративному дослідженню особливостей підготовки вчителів до впровадження травма-інформованого підходу. Актуальність теми зумовлена протиріччям між соціальним запитом на підготовку майбутніх учителів до роботи із дітьми, які зазнали травми, та розробкою таких програм українськими закладами вищої освіти. Аналіз попередніх досліджень засвідчує, що питання підготовки вчителів до реалізації завдань травма-інформованого підходу розглядалося в площині якісних та кількісних досліджень зарубіжних вчених, проте відсутній аналіз структур програм професійної підготовки майбутніх учителів. З огляду на це, у статті виокремлено тенденції такої підготовки на основі аналізу програм підготовки вчителів та окреслено шляхи впровадження перспективного досвіду в Україні. У запропонованій статті результати отримано із застосуванням методології якісного компаративного дослідження. Дані дослідження отримано шляхом аналізу веб-сайтів зарубіжних закладів вищої освіти та освітніх програм, які спрямовані на підготовку вчителів до реалізації травма-інформованого підходу. Отримані результати дослідження структуровано на організаційному та змістовому рівнях. На організаційному рівні виокремлено тенденцію до надання мікрокваліфікації та організацію навчання за дистанційною формою. На змістовому рівні обґрунтовано тенденцію до підготовки програм для широкого кола фахівців та інтегрованого навчання курсів, поєднаних тематикою травма-інформованого підходу. Серед перспектив впровадження вивченого зарубіжного досвіду визначено розробку як окремих модулів, так і окремих програм підготовки вчителів до реалізації травма-інформованого підходу.