ЦИФРОВІЗАЦІЯ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ДОСВІДУ УГОРЩИНИ ТА РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА - Стойка, Олеся (ОСВІТОЛОГІЯ, 2023)
У статті подано рекомендації щодо цифровізації підготовки вчителів в Україні з урахуванням досвіду Угорщини та Республіки Польща. Для вирішення поставлених завдань та досягнення мети статті використано метод теоретичного аналізу, узагальнення і синтезу для висвітлення особливостей цифровізації освіти в Україні; емпіричні методи для вивчення праць вітчизняних та закордонних вчених щодо цифровізації професійної підготовки вчителів. Встановлено, що цифровізація освіти в Україні проходить швидкими темпами. Розглянуто зміст освітніх рівнів програми «Цифрові інструменти Google для освіти». З’ясовано, що вагомим показником досягнення цифровізації вітчизняної системи освіти є запровадження та активне розроблення Єдиної державної електронної бази з питань освіти, основне призначення якої полягає в забезпеченні фізичних та юридичних осіб інформацією у сфері освіти. Встановлено, що для забезпечення можливості вступу до закладів вищої освіти в умовах війни здійснено модернізацію Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Виявлено, що в контексті розроблення рекомендацій для України щодо цифровізації підготовки вчителів з урахуванням досвіду Угорщини та Польщі доцільно акцентувати увагу на необхідності інтенсивного розвитку таких технологій: штучний інтелект; доповнена і віртуальна реальність; роботизація; інтернет речей; медіаосвіта; блокчейн; хмароорієнтовані середовища; гейміфікація; міждисциплінарність. Визначено, що цифрова компетентність є важливим компонентом фаховості сучасного вчителя/викладача; водночас показники її ефективної сформованості забезпечують успішність функціонування людини в сучасному суспільстві. Виокремлено позитивні аспекти застосування середовища геймифікації. Представлено корисні онлайн-сервіси для викладачів.