НАУКОВИЙ ТЕЗАУРУС ПРОБЛЕМИ ГЕНДЕРНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Луценко, Вікторія (ОСВІТОЛОГІЯ, 2024)
У статті проаналізовано наукові дослідження сучасних вчених, які займалися вивченням проблеми гендерного виховання дітей старшого дошкільного віку, звернено увагу на політичні та соціокультурні зміни, інтеграційні та економічні процеси, які створюють передумови для вдосконалення вітчизняної педагогічної освіти в питаннях її відповідності вимогам європейського освітнього простору, впровадження гендерних підходів у вихованні та розвитку дітей і молоді. Спираючись на аналіз змістових характеристик, беручи до уваги специфіку проблематики гендерного виховання та виховання дітей дошкільного віку, пропонується авторське визначення поняття гендерного виховання як організованого процесу систематичного впливу в умовах закладу дошкільної освіти на дітей старшого дошкільного віку з метою формування ціннісних уявлень про індивідуальні особливості та відмінності кожної особистості; проаналізовано поняття «гендер», «гендерне виховання», «гендерна вихованість»; звернено особливу увагу на те, що поняття «гендер» у психолого-педагогічній літературі розглядається у різних аспектах: соціально закріплені ролі, поведінка, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належним для жінок і чоловіків; зауважено, що гендерне виховання є актуальною та значущою темою, яка сприяє розумінню того, яким чином соціальні норми, очікування та цінності впливають на формування нашої статевої ідентичності; акцентовано увагу на тому, що саме старший дошкільний вік – початковий етап соціалізації дитини на рівні закладу дошкільної освіти.