ФЕНОМЕН МУЗИЧНОЇ ТВОРЧОСТІ В КОНТЕКСТІ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ’Я УЧНІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Сисоєва, Світлана (ОСВІТОЛОГІЯ, 2024)
У статті проаналізовано феномен музичної творчості в контексті збереження здоров’я учнів в умовах воєнного стану; встановлено, що проблема впливу творчості, зокрема музичної, на здоров’я людини залишається предметом наукових досліджень вчених різних наукових галузей. Проаналізовано ключові поняття обраної для статті проблеми, зокрема «здоров’я», «культура здоров’я», розкрито потенціал музичної творчості для підтримки здоров’я та психоемоційного стану людини; зроблено висновок, що для українських дітей та молоді, дитинство і юність яких понівечені війною, творча діяльність в усіх її проявах повинна стати підтримкою, захистом, умовою адаптації до життєвих змін. Серед засобів збереження фізичного, морального, духовного здоров’я людини, утримання її психоемоційної стабільності в кризових життєвих ситуаціях чільне місце посідає творчість, реалізація людиною власного творчого потенціалу у різних видах творчої діяльності та життєтворчості. Акцентовано на тому, що участь у творчій діяльності дає людям можливість емоційного вираження та регуляції, що підвищує гнучкість реагування у стресових ситуаціях; зроблено висновок, що страх заважає реалізації творчого потенціалу людини. Мистецтво як вид творчої діяльності спроможне виступити для людини способом компенсації власних недоліків, що є надзвичайно важливим у подоланні психоемоційних розладів учнів, які постраждали від воєнної агресії, оскільки творча діяльність на уроках мистецтва та в позаурочних колективних формах створюють атмосферу радості, задоволення, довіри, зцілюють психоемоційне здоров’я. Встановлено, що творчість, зокрема музична, може позбавити людину фізичного та емоційного болю, тому вагомого значення набуває використання музики для створення безпечного освітнього середовища.