ВПЛИВ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ НА СОЦІАЛЬНИЙ ТА ЕМОЦІЙНИЙ СТАН МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ - Голембьовська , Евеліна (ОСВІТОЛОГІЯ, 2024)
Проблемою дослідження даної статті є вплив соціальних мереж на соціальне та емоційне функціонування молоді. Молоді люди належать до вікової групи, в якій велика кількість представників користуються Інтернетом і всіма соціальними медіа, і крім того, їх присутність в Інтернеті є важливим аспектом їхнього життя. Дослідження було проведено в рамках кількісної стратегії, в якій брали участь студенти першого курсу другого циклу навчання в галузі педагогіки, які навчаються у Варшавському університеті наук про життя. У дослідженні використовувався анкетний опитувальник, методика анкетування. Результати дослідження свідчать про негативний вплив використання соціальних мереж як на емоційне, так і на соціальне функціонування представників молодого покоління. Особливо негативні наслідки помітні в емоційній сфері та психічному самопочутті. 28% респондентів зізналися, що їхня самооцінка знижується після перегляду різного контенту в соціальних мережах. Майже всі респонденти (96%) зазначили, що відчувають перевантаження через наплив інформації з Інтернету. Понад 50% респондентів зізналися, що відчувають перепади настрою, пов’язані з використанням широкого розуміння Інтернету. 44% респондентів зізналися, що користуються соцмережами на шкоду сну та відновлення. 44% визнали, що їхні міжособистісні контакти слабшають через користування Інтернетом. Отримані дані також привертають увагу до виникнення синдрому FOMO, тобто зі страхом щось пропустити в Інтернеті, вийти з обігу, який все частіше вражає молодь.