СТРУКТУРНО-КОМПОНЕНТНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТИКИ В МАЙБУТНІХ УПРАВЛІНЦІВ ЗАКЛАДАМИ ОСВІТИ - Москаленко , Алла (ОСВІТОЛОГІЯ, 2024)
Сучасні управлінці закладами освіти слугують репрезентантами керівної ланки управлінської парадигми. Ефективна формація їх компетентності у процесі професійної підготовки будується в синергії з професійною етикою. Основою останньої слугує фундаментальна підготовка в межах освітньої програми підготовки майбутніх управлінців. Метою статті є розширений аналіз сучасних технологій формування професійної етики майбутніх управлінців закладами освіти у процесі професійної підготовки. У дослідженні було задіяно ряд загальнонаукових методів: аналіз, синтез, структурно-логічний та порівняльний методи, узагальнення. Досліджено специфіку традиційних підходів до формування системи професійної етики управлінців. Визначено сутність технологій формування професійної етики в майбутніх управлінців закладами освіти, ідентифіковано їх роль у процесі формування успішної кар’єри. Встановлено, що система фахової підготовки майбутніх управлінців закладами освіти повинна поєднувати фундаментально-теоретичні та багатофункціональні професійно-прикладні складники їхньої професійної етики, що сприятиме поглибленню формування професійної компетентності. Запропоновано використання синергійного впливу класичних та інноваційних педагогічних технологій, інтегрального принципу побудови вивчення фахових дисциплін, а також розширення спектру можливостей для самоосвітньої діяльності студентів для ефективного формування стійкої професійної етики. Обґрунтовано психологічну основу механізмів формування професійної етики майбутніх управлінців закладами освіти, зокрема – виокремити професійну самооцінку, професійну самосвідомість та професійну ідентичність.