МЕТОДОЛОГІЧНА МОДЕЛЬ ПОРІВНЯЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ - Ващенко, Віктор (ОСВІТОЛОГІЯ, 2024)
У статті узагальнено досвід моделювання порівняльно-педагогічного дослідження та запропоновано методологічну модель в контексті освіти дорослих. Дослідження актуалізує проблематику порівняльно-педагогічного дослідження у сфері освіти дорослих в Україні в умовах євроінтеграційного суспільного розвитку. З’ясовано, що особливої ваги в окресленому аспекті набуває узагальнення і систематизація практичного досвіду країн європейської спільноти. Запропонована у дослідженні синергійна методологічна модель включає декілька рівнів – аналітико-теоретичний, інтерпретаційно-методологічний, узагальнювальний та порівняльно-результативний. Визначено оптимальні методологічні підходи для кожного із чотирьох рівнів, а також методи та інструменти їх реалізації. Досліджено потенціал застосування запропонованої методологічної моделі у практичній площині, зокрема, для дослідження системи освіти дорослих у країнах європейської спільноти. Проведено аналіз можливості використання цього досвіду з метою його впровадження в систему освіти дорослих в Україні. Досліджено потенціал інформальної освіти, що являє собою процес самоорганізованого здобуття певних компетентностей. Доведено, що будучи не обов’язково цілеспрямованою та структурованою, інформальна освіта активно сприяє розширенню професійних знань та умінь і позиціонується однією з ключових компетентностей особистості. Встановлено, що концепція інформальної освіти формує передумови для самореалізації, здобуття нових знань, умінь та навичок, підвищення вмотивованості та рівня професійної компетентності. Визначено політику та програми, які доцільно впроваджувати у відповідь на глобалізацію освіти, як інструмент максимального використання її можливостей. Реалізовано аналіз національного рівня інтернаціоналізації освіти дорослих, розглянуто його організаційні стратегії через призму цільових програм та особистісної мотивації здобувачів освіти.