ОСВІТНІ ТА ВИХОВНІ ІДЕЇ МАРІЇ МОНТЕССОРІ: ІТАЛІЙСЬКІ ВЧЕНІ ПРО ЇХ АКТУАЛЬНІСТЬ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Дурдас, Алла (ОСВІТОЛОГІЯ, 2024)
У статті розглядається життєвий шлях, освітні ідеї, педагогічна методика Марії Монтессорі – видатної італійської педагогині та лікарки, яка залишила глибокий слід в історії світової педагогіки, крізь призму досліджень італійських науковців. Основна увага приділяється її методології навчання, що базується на повазі до індивідуальності дитини, розвитку її автономії та самостійності через практичну діяльність. Італійські дослідники аналізують її внесок у розвиток освіти, актуальність методу Монтессорі в сучасних умовах та його адаптацію в Італії та інших країнах. Стаття також підкреслює труднощі, з якими стикалася Монтессорі у своїй професійній діяльності, зокрема через її феміністичні погляди та інноваційні педагогічні ідеї. Підхід Монтессорі, що підкреслює самостійну активність, навчання через практичний досвід та співпрацю, справив значний вплив на дошкільну освіту в усьому світі. Монтессорі розробила свої освітні принципи на початку ХХ ст. в Італії, акцентуючи увагу на автономії дитини, свободі в рамках визначених меж і повазі до індивідуальних потреб розвитку. Сьогодні метод Монтессорі застосовується в усьому світі та ґрунтується на створенні підготовленого середовища, де діти можуть вивчати матеріали, що розвивають практичні, сенсорні й академічні навички у своєму власному темпі. Розглядається зростання популярності методу Монтессорі у ХХІ ст., що відображає сучасну суспільну потребу в гуманістичному підході до виховання. Стаття аналізує останні італійські дослідження щодо внеску Монтессорі, оцінюючи тривалий вплив її методів та їх адаптивний потенціал у сучасних освітніх практиках. В умовах сьогодення акцент Монтессорі на повазі, інклюзивній освіті та самостійному навчанні залишається актуальним, особливо у питаннях персоналізованого навчання та демократизації освіти, де її ідеї підтримують розвиток соціальних, емоційних та когнітивних здібностей у дітей.