ГРОМАДЯНСЬКА ОСВІТА І ФОРМОУТВОРЕННЯ ЕЛІТ У СУСПІЛЬНІЙ ТЕОРІЇ ХОСЕ ОРТЕГА-І- ГАССЕТ - Charchuła, Jarosław (ОСВІТОЛОГІЯ, 2019)
Суспільна концепція Хосе Ортега-і-Гассет, розроблена на початку двадцятого століття, залишається актуальною і по теперішній час. У запропонованій статті наголошено на важливості громадянської освіти для створення фундаменту з метою будівництва демократичного суспільства і формоутворення еліт. У світлі лібералізму Хосе Ортега-і-Гассет в статті піддані аналізу важливі засади становлення і розвитку свободи, громадянської освіти, а також формування еліт. Зазначені концептуальні положення автора проаналізовані в контексті дотримання приватності щодо кожного громадянина. Така позиція, на думку автора, є центром і джерелом всіх дій індивіда. У статті наголошено на провідній думці Хосе Ортега-і-Гассет про те, що форма приватності складає головну мету громадянської освіти і є гарантом формування еліт у суспільстві.