ПЕДАГОГІКА МАЙБУТНЬОГО - Сліверський, Богуслав (ОСВІТОЛОГІЯ, 2017)
Погляд на педагогіку, принаймні в декількох можливих контекстах, безсумнівно, пов’язаний із відчуттям деяких станів та досвіду тих, хто є активними творцями цієї дисципліни, своїх дослідників або клієнтів. Автор пропонує розглянути три аспекти функціонування педагогіки в академічній сфері, перші два, що ведуть до її відносної «інвалідності», руйнування або аномалії з негативними наслідками цього процесу. Схожість умов наукової роботи та академічної позиції педагогів не забезпечують автоматичного їхнього співробітництва в останній з пропонованих вимірів педагогіки – педагогіки надії чи надії, пов’язаної з педагогікою.