ОСВІТА ЯК ФАКТОР СУСПІЛЬНОЇ МОДЕРНІЗАцІЇ - Рафальський, Олег (ОСВІТОЛОГІЯ, 2017)
Ефективність освіти визначається мірою підготовленості людини до продуктивних дій по забезпеченню особистісного і суспільного розвитку. За великим рахунком, кожна система освіти покликана створювати умови для успішної адаптації індивіда до соціокультурних реалій соціуму конкретно-історичного формату. Світоглядні основи розвитку освітньої сфери виявляться переконливими, а відтак освітня парадигма набуде ефективних ознак у тому разі, якщо вона враховуватиме і вміло використовуватиме взаємопотенціюючу дію визначальних чинників розвитку освіти зокрема і суспільства загалом.