РОЗВИТОК АКМЕОЛОГІЇ (20-ТІ РОКИ ХХ СТ. – ПОЧАТОК ХХІ СТ.): ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ ТА ЇХ ХАРАКТЕРИСТИКА - Дерека, Тетяна (ОСВІТОЛОГІЯ, 2017)
У статті визначено та охарактеризовано розвиток акмеології як науки. Досліджено особливості роз- витку акмеології в період 20-х років ХХ століття – до початку ХХІ століття. Визначено етапи станов- лення акмеологіі: фундаментальний, синергетично-технологічний, професійно-прикладний, академічно- науковий, креативно-інтегративний. Охарактеризовано особливості становлення акмеології, визначено етапи розвитку як науки, що вивчає закономірності і феномени розвитку людини в процесі самовдоскона- лення, цілеспрямованого руху до професійного й особистісного акме. У статті виокремлено етапи розвитку акмеології на теренах України.