ІСТОРИЧНІ ЗАСАДИ ВІДРОДЖЕННЯ ТА ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ РИМСЬКОГО ПРАВА СЕРЕДНЬОВІЧНИМИ УНІВЕРСИТЕТАМИ - Іваній, Олена (ОСВІТОЛОГІЯ, 2016)
Автором досліджено ступінь впливу середньовічних університетів Західної Європи на процес відродження та популяризації римського права; розглянуто історію становлення римського права в університетах Італії, Іспанії, Німеччини, Франції та роль у цьому Болонського університету як центру розвитку юридичної науки в Середньовічній Європі. Римське право, як жоден інший фактор епохи Середньовіччя, сприяло подоланню державних та інших територіальних кордонів, створенню єдиної організації європейської правової культури, юридичної науки та освіти.