ІНТЕГРАЦІЯ У СВІТОВИЙ НАУКОВИЙ ПРОСТІР (НА ПРИКЛАДІ РЕФОРМ У КИТАЙСЬКІЙ НАРОДНІЙ РЕСПУБЛІЦІ) - Вдовиченко, Євген (ОСВІТОЛОГІЯ, 2016)
У статті розглядаються причини та процес реформування системи вищої освіти у Китайській Народній Республіці в умовах глобалізації та впровадження ринкової економіки. Зазначаються значні успіхи даної країни у освітянській модернізації протягом незначного проміжку часу. Сфокусовано погляд на значенні соціальної підтримки державою розвитку науки та престижності професії науковця й викладача. Визначено основні аспекти децентралізації вищої освіти Китаю та створення конкурентного середовища у сфері управління персоналом. Проаналізовано курс держави на важливість розвитку у студентському середовищі аналітичного мислення й інтелектуальної незалежності. Розкривається нерозривність завдань у освітянській сфері від перетворень в економіці та державному управлінні.